Berpesan-pesanLah kita~

Hargailah mereka yang kita cintai selama masih ada,jangan nanti menangis dalam ketawa


"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
-
Surah Al-Baqarah ayat 216


Thursday, September 13, 2012

perjalanan umrahku..

salam buat kalian,sekian lama shary mencoret di tinta kalam ini terasa usang dan kaku pula apabila mulai menjenguh di sini.Alhamdulillah shary dalam keadaan baik dan sejahteraan bagaimana pula denga anda? semoga baik-baik sayang hendaknya.

bagaimana dengan Ramadhan dan syawal yang dilalui? adakah terbaik ataupun macam biasa saja.harapan semoga amalan yang kia lakukan diterima oleh Allah s.w.t. Aaminn..

berkelana waktu,ini ana ingin ceritakan perihal perjalanan ana ke tanah suci Makkah dan Madinah.Alhamdulillah shary sudah sampai ke sana dengan izin Allah bersama bapa,mak cik dan sepupu shary.kami menjadi tetamu Allah paada tanggal 12 jun 2012.

bercerita sebelum waktu nak ke sana,bila dikhabarkan shary akan ke sana sungguh teruja dan asyik terbayang akan keadaan di sana.shary sangat gembira yang tidak mampu ku ungkspkan dengan kata.apa lagi,belajarlah shary tentang ibadah umrah,mengenali tanah suci melalui buku dan internet serta bertanya dengan orang yang pernah ke sana.banyak shary belajar di internet jugalah membantu.sambil tengok-tengok video perjalanan mereka yang sudah pergi ke sana.memeang tidak sabar eh.hehe..

bermulalah perjalanan kami dari lapangan terbang kota kinabalu ke Brunei dahulu,kemudian di Brunei kami naik kapal Royal Brunei ke Arab Saudi...

 

 
 
 
 
 
 
 
sepanjang dalam kapal,memang ada masanya shary tidur.tapi tidur pun seindah tidur di rumah.tak selesa tapi bagi shary tiada masalah sebab semangat nak menjadi tetamu Allah nie lain semangat dia.asyik saja shary tengok perjalanan kapal nie.sampai mana sudah kami.hahahah.jam demi jam shary hitung nak tau bila la nak landing time nie.makan di kapal memang sedap tapi jujur shary gantung.kalau boleh nak minta dua set lagi tue.huhu.apa akan daya,minum jus la shary berabis.haahahahaha.

 

Bila dah driver kapal bagitau kita nak mendarat,aduhai seronoknya rasa hati ini.kalau kalian da di sebelah shary time tue kn gaya shary macam budak kecil yang teruja nak sampai kg.asyik tengok kat tingkap saja.alih-alih mak cik kat tingkap tue pun senyum kat shary.mungkin dia tahu keterujaan shary jelas terpampang di wajahku..

gambar atas yang turun dari kapal kami dah sampai,Alhamdulillah.shary turun saja anak tangga pertama,terus mencari cermin mata.teriknya,MasyaAllah.kami turun dan naik train kereta.hantar kami ke terminal dorang la. nie nak bagitau,lapangan terbang di sana sangat-sangat luas.seluas mata memandang.bayangkan kamu naik train tue pn dalam 15 minit lebih baru sampai ke terminal.dan kami diberitau oleh ketua rombongan yang kami akan menggunakan terminal tempat haji punya.memang luas.

gambar kat bawah ada beg tue adalah di luar lapangan terbang saudi.sesudah pengesahan semua dokumen,pasport,dan bagasi kami pun keluar lapangan untuk menanti bas yng bakal kami naiki.maka ketika kami keluar saja dari pintu,orang arab bagi sim pack kat kami,kalau satu kira ok juga tapi shary dapat sampai 5 pack.dahsyat tul.

 

nanti shary sambung kisah seterusnya...

 
 

No comments: